понедељак, 4. мај 2020.

НИКОЛА ТЕСЛА – ЗНАМЕНИТИ СРБИН (причe из детињства)

На РТС 2 реализован је час: Никола Тесла – знаменити Србин 

(причe из детињства)



Први корак:
Чије име носи наша школа?
Наша школа носи име једног од најзначајнијих научника света, Николе Тесле. 

Други корак: 
Запиши  у свеску:

Никола Тесла

-Велики српски и светски научник
-Родио се 1856. године у Смиљану у Лици (Република Хрватска)
-Отац му је био православни свештеник
-Завршио је Високу техничку школу у Грацу (Аустрија)
-Радио и стварао је у Америци
-Најзначајније његово откриће је струја која настаје у електричним централама, преноси се преко далековода и може да стигне до сваког места на Земљи. 
-Умро је у хотелској соби, у Њујорку 7. јануара 1943. године. 


Трећи корак
Погледајте занимљив видео-запис: 
Прича о детињству - Текст који је Никола Тесла написао пред крај свог живота... 




Четврти корак:
За оне који желе више да знају:

Никола Тесла је рођен у Смиљану 10. јула 1856. године. Рођен је у поноћ, а над Смиљаном су те ноћи севале муње које ће касније Теслу заокупљати целога живота. Његов отац Милутин био је свештеник Српске православне цркве, мајка Ђука (рођена Мандић) била је домаћица, али веома даровита, спретна, врло интелигентна жена.
Своје школовање започиње у родном Смиљану у немачкој основној школи, наставља га у Госпићу, где завршава основну школу, а затим и нижу реалну гимназију у Раковцу код Карловца. Вишу реалну гимназију похађа у Карловцу 
Након гимназије се враћа кући и тешко оболева од колере, болести нечисте воде и уопште прљавштине. Болује девет месеци и често лебди између живота и смрти. Болест му је потпуно обележила живот. Прво, због ње отац пристаје да Никола не треба бити свештеник те пристаје да га пошаље на техничке школе. И друго, одбој према прљавштини и страх од поновног обољевања пратиће Николу читав живот.
Студира технику на Високој техничкој школи у Грацу, али је напушта пре испита на трећој години и никада не завршава студије. 
Све своје експерименте би развио и извео у целости најпре у својој глави, и након што би их успешно завршио пренео би их у „наш” свет. Причао је да је ту способност имао од малих ногу и да је била тако јака, да понекад није знао разликовати своје имагинације од стварности. Па је морао руком прелазити испред очију да се увери да ли да што види реалност или његова имагинација. Истраживачку и проналазачку црту наследио је од мајке, али и образовање које је добио од оца је било од велике помоћи. 
Остварио је око хиљаду проналазака и патената – пронашао индукцијски мотор, трофазни систем за пренос електричне снаге, генератор и трансформатор за струје високе фреквенције (Теслине струје) сам др. Тесла је, такође, био један од пионира радио-технике: открио је систем за бежично управљање и давање знакова на даљину, пронашао је нови систем осветљења, конструисао је високофреквентне алтернаторе као основу емисионих радио-станица, произвео је непригушене електромагнетске таласе, открио је и патентирао принцип резонанције за радио-везе, изложио идеју о интерпланетарним телекомуникацијама помоћу ултракратких таласа, замислио је у целини радарски систем. Тесла је, заправо, отац Интернета, даљинског управљања, крстарећих ракета, у корену америчког програма „рат звезда” су његова открића, у његовим визијама били су возови који лебде на електромагнетном пољу, телевизор, авиони који вертикално полећу …
Међутим Теслино највеће достигнуће у електротехници из области енергетике је свакако наизменична струја. Наизменична струја има велике предности над једносмерном. Једна од преднсоти јесте смањење губитака приликом преноса електричне енергије од електрана ради крајњих потрошача, што је веома важно.
У соби 3327 на 33. спрату хотела „Њујоркер” у Њујорку 7. јанура 1943. око 22 сата и 30 минута, у осамдесет шестој години Теслин животни пут се завршава, од последица срчаног тромба. Пар дана по Теслиној смрти, Информациони центар Југословенске краљевске владе издао је саопштења о смрти дајући сажет приказ Теслиних достигнућа и протокол службе и сахране. Тим поводом, градоначелник Њујорка Ла Гуардија је рекао: „Умро је Никола Тесла. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је, како време пролази, постаје још веће”. Тесла је рођен у 19. веку, умро је у 20, али многи сматрају да је 21. век Теслин.


Пети корак:
ДОМАЋИ ЗАДАТАК
1. Вежбај читање - Прочитај текст  у Читанци, страна 125. и 126.
2. Прочитај текст у Радној свесци, страна 106. и одговори на питања, страна 107.  

Нема коментара:

Постави коментар