петак, 22. мај 2020.

КОЛАЖИ ОД ЛАТИЦА СУВОГ ЦВЕЋА



Задатак који желим да урадите   трајаће  неко време . 
Радићемо  фито колаж- СЛИКЕ ОД СУВОГ ЦВЕЋА.

Шетајте , посматрајте расцветале биљке , бирајте цветове и листове које ћете пресовати. Служите се маказицама да лагано одсечете цвет или лист, немојте повредити биљку - сетите се да је жива! Током наредног периода процветаће многе биљке, зато ће овај задатак потрајати јер ћете својој збирци додавати нове врсте. Почните овог викенда и сакупљајте материјал . Успут се потрудите да сазнате о којој биљци је реч , да ли је лековита ...Тако ћете се  боље  упознати са  још неким биљним врстама из окружења.

Као и за сваку другу слику и за колаже од цвећа потребно је стрпљење, љубав и вештина. Мора да постоји   жеља за стварањем и   много стрпљења  за прикупљање материјала.
Цвеће и лишће се не бере после кише, ни у зору, ни у сумрак, кад је влажно или покривено росом. Најбоље је сакупљати га око поднева јер су тада цветови највише отворени, па се могу и лакше пресовати.
Пресовање  се врши између листова меког упијајућег папира  и под притиском. Листови и цветови морају бити суви. На једном листу папира слажу се цветови или листови приближно исте дебљине, а потом све притисне тешком књигом (или нечим сличним , у томе ће вам помоћи укућани ). Цвеће и лишће можете пресовати и између листова новинске хартије, али тада због присуства олова могу неке биљке да промене боју. Неко биље се пресује брже или боље од другог. До тога се долази искуством, али, рецимо лакше се пресује пољско цвеце, него баштенско. Дужину пресовања такође одређује количина влаге у материјалу - код неких врста је то краће, код других дуже. Повремено  се пресовано биље  прегледа и замењује хартија.

ПРИМЕРИ СЛИКА  ОД ЦВЕЋА
Ове слике нека  пробуде вашу машту и жељу за стварањем.  Када будете имали довољно потпуно осушеног, пресованог,  сувог,  лишћа и цвећа урадите слику која ће бити плод  ваше маште.










Нема коментара:

Постави коментар