петак, 20. март 2020.

СПОРАЗУМЕВАЊЕ - ЗНАЦИ

ЗНАК  омогућава  да се њиме  служимо за визуелно споразумевање у свакодневном животу и да схватимо  значај невербалне комуникације.

Свакодневно тумачимо визуелне знаке које срећемо. 

Први корак:
Играјте са вашим родитељима браћом, сестрама... игру пантомиме. Трудите се да погодите шта вам показују и правилно растумачите шта желе да вам прикажу знаковним језиком. 

Пантомима
Пантомима, то је игра без речи, игра у којој се покретима показује задати предмет, филм или било који други појам из категорија по договору. Уверени смо да ћете бескрајно уживати у овој игри. За ову игру нису потребни посебни костими или маске. Довољно је само да знате да се добро изражавате одређеним и јасним покретима. Можете покушати наизменично: двоје изаберу наслов неке књиге или филма, који ће осталима приказати једино покретима, не проговоривши ни речи. На исти начин можете приказати и бајке.


Ову игру могу играти и предшколска деца, с тим да су задаци за погађање прилагођени за њихов узраст. Све радње се врше без предмета али тако, као да их стварно узимате, пружате јадан другом, бацате. Можете обувати чизме, цртати слику, пришивати дугмад, наравно без игле и конца. Водитељ игре, неко од одраслих, или старије дете одлучује код кога ова радња изгледа најверодостојније. Ова игра развија машту, захтева много пажње, развија моћ запажања и подстиче памћење.

Други корак:
Ваш задатак био је да нартате и осмислите свој знак којим ћете  обавестити остале о нечему (то може да буде правило понашања у школи или неко обавештење у природи и слично).
Ако сте завршили радове, нека их ваши родитељи фотографишу и пошаљу фотографију на мој мејл. Трудите се да знак буде разумљив и једноставан за тумачење. Поред фотографије напишите шта сте представили помоћу тог знака. 

Ваше радове поставићу на овој страни :-)!



Изузетна ликовна решења мојих ученика. Знаковни језик може да има снажнију поруку од споразумевања говором.  Погледајте!


ПОБЕДИЋЕМО ВИРУС!!!

МОЛИМО ВИРУС ДА НАПУСТИ НАШУ ПЛАНЕТУ!

Опасно је играти се на коловозу!

Чувај природу, не бацај смеће!

Желимо стазу за вожњу ролерима!
Причај тихо, не узнемиравај!

Волим свог љубимца!

У учионици се не играмо лоптом!



Чувај природу, не бацај смеће!

Не загађујмо природу
Легенда за игру Пантомиме




Шетајмо са нашим љубимцима у природи


Волимо животиње




Нема коментара:

Постави коментар